ANKSİYETE BOZUKLUKLARI
Anksiyete; içten gelen, nedeni bilinmeyen, tehdite göre orantısız, gelecek yönelimli, öznel ve nesnel bedensel yönleri olan, nahoş ve olumsuz duygu halidir. İnsan varoluşunda anksiyete ve korku, her türlü tehlikeyi savuşturmak için sıklıkla kullanılan savunmalardır. Anksiyete, strese yanıtının önemli bir parçasıdır ve kişiyi tehlike anında harekete geçmeye hazırlamaktadır. Normal anksiyete, organizmanın biyolojik bir korunma sistemi olup organizmayı tehdit eden bir olayın varlığında “savaş ya da kaç” yanıtının oluşmasında ortaya çıkar dolayısıyla gerekli, mantıklı ve yaşamsaldır.
Anksiyete hastalar tarafından, yoğun sıkıntı ve kaygı yaşantısı olarak algılanabildiği gibi, yersiz korkular, rahatsız edici saplantı ve zorlantı, ölüm ve delirme korkusu, kendine ya da çevreye yabancılaşma, bedensel işlevlerin yanlış yorumlanması gibi psikolojik belirtiler ile çarpıntı, tansiyon değişiklikleri, solgunluk veya yüzde kızarma, hava açlığı, nefes almada zorluk, hızlı sounum, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, sık idrara çıkma, terleme, kızarma, titreme, uyuşma veya hissizlik, baş dönmesi, bayılma hissi veya bayılmalar, kas gerginliği, motor huzursuzluk, ağrılar, yorgunluk, uykuya dalmada güçlük, uykusuzluk, boğazında düğümlenme, boğuluyormuş hissi gibi bedensel belirtiler ile kendini gösterebilir. Belirtiler ani veya giderek sıklaşan ve yoğunlaşan tarzda başlayabilir.
Anksiyete bozuklukları, en yaygın psikiyatrik hastalıklardandır ve her dönemde nüfusun % 15’inden fazlasını etkilemektedir. Fobik bozukluklar (özgül veya sosyal fobi) nüfusu %8-10 gibi bir oranda etkiler.Yaygın anksiyete bozukluğu nüfusun yaklaşık %5’inde, OKB ve panik bozukluk ise nüfusun %1-3’ünde görülür. Travma sonrası stres bozukluğu muhtemelen yaygın olmasına rağmen sıklığı net değildir.
Anksiyete Bozukluklarının Alt Tipleri
1. Yaygın Anksiyete Bozukluğu
2. Panik Bozukluk
a-Agorafobi ile birlikte
b-Agorafobi ile birlikte olmayan
3. Özgül Fobi
4. Sosyal Fobi
5. Obsesif-Kompulsif Bozukluk
6. Travma Sonrası Stres Bozukluğu
7. Akut Stres Bozukluğu
8. Genel Tıbbi Duruma Bağlı Anksiyete Bozukluğu
9. Madde Kullanımına Bağlı Anksiyete Bozukluğu 1
10. Başka Türlü Adlandırılamayan Anksiyete Bozukluğu